header-1

Prevence průjmů

Deprecated: Non-static method Joomla\CMS\Application\SiteApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/www/templates/gk_publisher/lib/framework/helper.layout.php on line 109

Deprecated: Non-static method Joomla\CMS\Application\CMSApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/www/libraries/src/Application/SiteApplication.php on line 275

Deprecated: Non-static method Joomla\CMS\Application\SiteApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/www/templates/gk_publisher/lib/framework/helper.layout.php on line 109

Deprecated: Non-static method Joomla\CMS\Application\CMSApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/www/libraries/src/Application/SiteApplication.php on line 275

Prevence průjmů

Jak se chránit proti salmonelóze?

Jednou z nejčastějších příčin průjmových onemocnění je infekce bakterií Salmonella, k níž dojde jednak požitím již infikovaného jídla nebo přenesením infekce z rukou na potraviny při jejich přípravě. Je třeba si uvědomit, že chovy domácích zvířat včetně drůbeže a zejména velkochovy jsou touto bakterií promořeny, proto při porcování masa a drůbeže a skladování vajec musíte dodržovat velmi pečlivě určitý hygienický režim. Bohužel, také hygienická úroveň některých prodejců rychlého občerstvení je nedostatečná a snadno můžete sníst kontaminovaný pokrm. Např. grilované kuře může být infikováno rukou prodejce, který současně připravuje další syrová kuřata ke grilování. Může ale také dojít ke kontaminaci při průmyslové výrobě potravin. Onemocnění salmonelózou může mít a také často má těžký průběh, zejména u malých dětí a kojenců především. Onemocní-li takto kojenec, musela se nějakého hygienického pohřešku dopustit o něj pečující osoba.

Na porcování masa používejte výhradně jedno prkénko a jeden nůž, které už nepoužijete k porcování jiných potravin (např. chleba). A to prkénko nejlépe z plastu, protože do dřevěného se může vytékající tekutina vsáknout.

Porcujte maso tehdy, máte-li dítě (nebo děti) zajištěné např. v postýlce, ohrádce, nebo během jeho spánku (náhodou budete muset k dítěti jít a ve spěchu si neumyjete ruce, podáte mu hračku či dudlík a už je zle).

Nikdy v lednici nenechávejte maso či kuře tak, aby se vyplavenou tekutinou jiná potravina či lednice potřísnila.

Během porcování masa se ničeho jiného nesmíte dotýkat (např. sklenice s pitím).

Jakmile s porcováním skončíte, maso či drůbež řádně omyjte, stejně tak všechny použité předměty včetně svých rukou a kuchyňské linky.

Pozor na utěrky, pokud jste je během přípravy syrového masa použili, musíte je odstranit.

Uzeniny – párky, klobásy, špekáčky – musí být vařeny 20 minut, salmonely hynou při teplotě 80 °C. Vaříte-li uzeniny při mírném plameni, neprasknou.

Pokud grilujete, vše musí být řádně propečeno.

Vejce v lednici uchovávejte mimo jiné potraviny, lépe ještě v pevném obalu, kupujte pouze vejce s atestem (velmi rizikové jsou "křapky").

Vejce konzumujte vařená, volské oko nebo řídká míchaná vejce si budete muset odepřít, stejně tak jako tatarský biftek či krvavý steak.

Nepřipravujte si doma vlastní majonézu z vajec, stejně tak vaječný koňak či různé krémy a zmrzliny ze syrových vajec. Potřebujete-li majonézu, existuje jiný recept na vlastní přípravu anebo se budete muset spokojit s průmyslově vyrobenou (vzhledem ke konzervačním látkám nepřežije asi žádná bakterie).

Bohužel zárukou bezpečnosti nejsou ani vejce od babičky z venkova.

Rychlému občerstvení, zejména v létě, se vyhněte obloukem.

K rozmrazování masa a drůbeže nepoužívejte mikrovlnnou troubu! S časovým předstihem vyndejte maso či drůbež z mrazáku a nechte v lednici volně rozmrazit, což trvá cca 12 hodin. Samozřejmě v takové nádobě, aby vytékající tekutina nepotřísnila jiné potraviny a lednici.